Basisdocumentatie IT-infrastructuur

Het bijhouden van de IT-infrastructuur was nooit de gemakkelijkste zaak van de wereld, maar werken op afstand heeft de moeilijkheidsgraad alleen maar verhoogd. COVID-19 en de verschuiving naar werken op afstand hebben bovendien geleid tot een toename van cyberaanvallen op kleine en middelgrote ondernemingen. Zoals u zich kunt voorstellen, is het gemakkelijker om de IT-infrastructuur te beveiligen als u weet wat uw mensen gebruiken. De combinatie van meer moeite doen om de infrastructuur in de gaten te houden, en het grotere veiligheidsrisico als u niet weet welke infrastructuur uw klanten gebruiken, kan voor veel problemen zorgen. En dat is waar een robuust IT-documentatiesysteem om de hoek komt kijken.

Documentatie van de IT-infrastructuur kan worden onderverdeeld in drie hoofdelementen:

  1. Documenteren van de infrastructuur
  2. Contextualiseren van de documentatie
  3. Gebruiken van de documentatie om bedrijfsdoelstellingen te bereiken

Zo zit dat in elkaar. Het is niet zo eenvoudig als het handmatig overschrijven van lijsten met activa in een spreadsheet of SharePoint. Dat is de moeilijke manier, want het duurt eeuwig en voegt geen extra waarde toe aan uw bedrijf. Met andere woorden, een nettoverlies wat betreft ROI.

Documentatie van de IT-infrastructuur moet altijd een investering in uw bedrijf zijn. Dit is hoe u het moet doen. Begin met de eerste stap, het documenteren van de infrastructuur. Automatiseer dit zo veel mogelijk door gebruik te maken van uw PSA, uw RMM, netwerkontdekkingstools zoals Network Glue, en wees creatief in het gebruik van API’s om informatie op te halen uit andere belangrijke bronnen, zoals Active Directory.

IT-infrastructuur is niet statisch, dus uw documentatie over IT-infrastructuur moet dat ook niet zijn. Gecontextualiseerde documentatie zorgt voor koppelingen – gebruikers verbonden met eindpunten die weer verbonden zijn met de infrastructuur. Verbind uw documentatie vervolgens met procestools zoals checklists, vlaggen, kennisbank-artikelen en meldingen. Koppel uw documentatie aan uw workflows om het werk van uw team te stroomlijnen en waar mogelijk inefficiënties te voorkomen.

Als u kunt zien hoe alles met elkaar samenhangt, wordt het werken met tickets een stuk eenvoudiger. Projecten lopen vlotter. Onboarding wordt drastisch verminderd, en uw technici zijn in staat om op een hoger niveau te presteren en veel sneller dan ze gewend waren. De beste IT-teams denken strategisch na over hoe ze documentatie kunnen gebruiken om hun bedrijfsdoelstellingen te bereiken. Of u nu snel wilt groeien of zo weinig mogelijk werk wilt verzetten, met geautomatiseerde, gestructureerde documentatie kunt u dat bereiken.

Als u klaar bent om de volgende stap te zetten en een beter idee heeft van wat u van een IT-documentatiesysteem verlangt, kunt u de aankoopgids voor IT-documentatie gebruiken.